{ "title": "Eflatun Rengi", "image": "https://www.renk.gen.tr/images/eflatun-rengi.jpg", "date": "21.01.2024 06:57:05", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Eflatun rengi, morun açık tonlarının tipik ismidir. Leylak ve lavanta çiçeğinin renkleri bunun için örnektir. Erguvan-mor-mavi üçgeni içerisinde bulunan renkleri kapsar. Bu aralığın en açık ucunda şap taşı rengi, en koyu ucunda siklamen rengi yer alır. Eflatun rengi Roma/Bizans dünyasında soyluluk ve yetki sembolü meydana geldiği amaçlı Arapça'da filozof Eflatun'a atfedilmiş, oradan Türkçe'ye girmiştir. Eflatun'unun Fransızca karşılığı vaziyette olan Mauve sözcüğü 1856'da İngiliz kimyager William Henry Perkin aracılığıyla, yapay kinin sentezlemeye çalışırken ilk kez kullanıldı. Perkin'in kazara sentezlediği boya, sonradan mauvein olarak da isimlendirilen ilk anilin boyası oluyor.

Nitelik, ışığın değişik dalga boylarının gözün retinasına ulaşmasıyla meydana çıkan bir algılamadır. Bu algılayış, ışığın maddeler üst kısmına çarpması ve kısmi olarak da soğurulup kısmi olarak da yansıması sebebiyle farklılık gösterir ki şunlar nitelik tonu ya da nitelik olarak da isimlendirilir. Renklerin meydana çıkması ve renkleri ilk bulan birey fizikçi Isaac Newton olarak da bilinmektedir. Güneş ışınlarını prizmadan geçirerek renkleri ayırmayı muvaffak olan newton bununla kalmayıp hangi rengin karışımı ile hangi rengin meydana çıktığını da bulan kişidir. Renk biliminin bir bilim dalı olmasını imkânı sunan bu kuramla beraber, hayatımızda bulunan renklerin ne türlü ve ne olarak meydana çıktığı değişik teknolojik ürünler faydalanılarak da inşa edilmiş ve newtonun tezini çüretememiştir.

Farklı teknolojik cihazlar da geliştirilerek kullanılan renklerin karışımı ile bin bir değişik nitelik meydana çıkabilmektedir. Bunlara en kocaman örneğin da herkesin kullandığı yazıcılar diyebiliriz. Yazıcıların içerisinde vaziyette olan 4 adet kartuşun karışımıyla bin bir renkte değişik desenler çıkartabilmeniz olası olabilmektedir.

Renklerin karışımıyla meydana çıkan renkler ise şu olarak

TURKUAZ. Mavi + yeşil + beyaz.

MOR. Kırmızı + mavi.

YEŞİL. Sarı + mavi.

EFLATUN. Kırmızı + 2 kat mavi.

PEMBE. Kırmızı + beyaz.

TEN RENGİ. Kahverengi + beyaz + çok fazla kırmızı.

BORDO. Kırmızı + siyah.

TURUNCU. Sarı + kırmızı.

YAVRU AĞZI. Sarı + kara + beyaz.

GRİ. Siyah + beyaz.

DUMAN RENGİ:. Mavi +beyaz +siyah.

AÇIK YEŞİL. Mavi + yeşil + kara + beyaz.

KÜF YEŞİLİ.mavi + yeşil + az kara + beyaz.

KAHVERENGİ. Sarı + kara + kırmızı.

KAHVERENGİ. Turuncu + siyah.

KAHVERENGİ. Turuncu + mor.

KAHVERENGİ. Kırmızı + yeşil.

TABA-KİREMİT. Kırmızı + kahverengi.

TABANIN TONU. Kahve + kırmızı + sarı.

LACİVERT. Kırmızı + çok fazla mavi +Siyah.

ALTIN SARISI. Sarı + kahve.

HAKİ YEŞİL. Kahve + yeşil.

ZEYTİN YEŞİLİ. Mavi + açık yeşil.

YAĞ YEŞİLİ. Sarı + az siyah.

GÜL KURUSU. Mor renk + kırmızı.

AÇIK BAKIR. Yaldız + kahve + kırmızı.

FÜME. Lila + mor renk.

LİLA. Mavi renk+ kırmızı + az beyaz.

Sağ tarafta bulunan renkleri karıştırdığınız da solda bulunan renklerin meydana çıktığını sizlerde göreceksiniz. Renkleri karıştırırken tonlamasına da İlgi etmeniz dilediğiniz rengi elde edebilmek amaçlı son derece mühimdir. Renkleri karıştırarak çeşitli renkler elde etmemiz olasıdır. Bu çok fazla zevkli bir tanesi vaziyettir. İnsanların birçok farkına varmasa da Renklerin birey yaşamında yeri çok fazla mühimdir. Kesinlikle renklerin karışımlarıyla meydana değişik çıkan renkler şaşırtıcı olabiliyor. İlk renkleri meydana çıkartan ise fizikçi Isaac Newton'dur. Onun yardımıyla son zamanlarda kocaman bir ehemmiyete sahip vaziyette olan renkler ile çok fazla işlerimizi son zamanlarda çoğalış rahatlıkla yapılabilmektedir. Boya işlerinden bu sayede onlarca nitelik meydana çıkartılmış vaziyette.
" } ] }