{ "title": "Erguvan Rengi", "image": "https://www.renk.gen.tr/images/erguvan-rengi.jpg", "date": "19.01.2024 23:32:12", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "Erguvan Rengi, Erguvan, baklagiller familyasından gelen bir bitkidir. Erguvan bitkisinin boyu 10 metreye kadar uzayabilir. Erguvan bitkisinin yaprakları birbiriyle karşılıklı olup 7-12 cm uzunluğunda hafif daire şekildedirler.

Erguvan rengi, her ne kadar kırmızımsı, mor bir renk olarak bilinse de erguvan bitkisi gençken kırmızımsı mor olur ve daha sonra mavi- yeşile döner. Erguvan renginin bir lakabı da İstanbul rengidir. Erguvan çiçekleri bahar aylarında İstanbul boğazını kendine has renkleri olan erguvan rengine büründürürler. Geçmiş tarihte erguvan rengi, Bizans ve Hristiyanlığı simgeler. Erguvan rengi Bizans hükümdarlarının kıyafetlerinde bulunurdu. Doğal yollarla üretilmesi en zor olan renk olduğu için, bir zenginlik güç göstergesi olarak imparator dışında kimse erguvan rengi pelerin takmazdı.

14. Yüzyıldan itibaren her yıl Bursa'da erguvan çiçeklerinin açtığı dönemde erguvan şenlikleri düzenlenirdi, ta ki 19. Yüzyıla kadar. Bu yüzden 19. Yüzyıla kadar erguvan rengi Bursa şehrinin de sembolüdür.

Erguvan rengi insanların kişiliğinde birden fazla anlama gelir. Yerine göre ihtişam, güç gösterisi için kullanılabilir. Kimi zaman temizlik düzen anlamına gelerek, doğruluk, dürüstlüğü temsil edebilir. Ama çoğu zaman ve en belirgin ifadesi olarak erguvan rengi kişinin ruhsal olarak bütünlüğünü ve psikolojik olarak gücünü ifade eder.

Erguvan renginin günümüzdeki kullanım alanı genel olarak mobilya üretimidir. Modern çağda renklerine en çok önem verilen unsurlar mobilyalardır. Fakat erguvan rengi üretimi çok da kolay olmadığı için daha çok mobilyaların, kanepe ve koltukların kılıflarında kullanılır. Erguvan rengi genel olarak kırık beyaz ve krem rengi ile kombin yapılır fakat erguvan rengi ve beyaz ile kombine edilmiş bir ortamda güzel görünüm için beyaz renginin erguvan renginden daha ağır basması gerekir.
" } ] }