{ "title": "İdrar Rengi", "image": "https://www.renk.gen.tr/images/idrar-rengi(2).jpg", "date": "19.01.2024 09:30:57", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
İdrar rengi, Renkler, birçok şeyin belirtisi olabilir. Tıpta çoğu sorun, renk değişikliği ile anlaşılabilir. Mesela sarılık hastalığında, göz ve deri sarı renk alır. Bu nedenle, renk değişiklerine dikkat etmek gerekir. İdrar rengi de oluşan farklılıklarda, dikkat edilmesi gereken durumlardan biridir. İdrarda oluşan renk farklılıkları, herhangi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu sebeple idrar rengi, oluşan herhangi bir hastalığın erken teşhisinde, yardımcı olabilecek önemli bir işarettir. İdrarın üretiminden sorumlu organ, böbreklerdir. Böbrekler kanın, sürekli süzülmesini sağlar. Bu olayı gerçekleştirirken, şeker, su, vitaminler ve diğer hayati maddelerin kan dolaşımına geri dönmesini sağlar. Sürekli oluşan bu süzme olayı sonucunda, keratin, üre ve hormon atıkları gibi atık maddeler idrara geçip dışarı atılır. Normal idrar rengi, soluk sarıdır. Bu soluk sarı renk ürokrom, adındaki bir maddeden kaynaklanmaktadır. İdrarın bu soluk sarı rengi, bazen değişebilir. Bazı bozukluklara bağlı olarak, beyaz veya kırmızı kan hücreleri, protein ve boya gibi bazı maddeler idrara geçebilir. Bu maddelerin idrara geçmesi, idrar renginde değişikliklere sebep olabilir. İdrar renginde oluşan bu farklılıklar, teşhis koymada oldukça önemlidir.

B2 vitamini, suda çözünebilen riboflavin ve vitamin takviyeleri kullanmak, idrar rengini parlak sarı renge dönüştürür. Riboflavinin, kendi doğal rengi de sarı olduğu için, fazla kullanıldığı zaman idrara kendi rengini verir. Vitaminlerde çok sağlıklı olsa da fazla kullanılırsa hipervitaminozis riski oluşur.

İdrar renginin çok koyulaşması, vücudunuzun susuz kalmış olması anlamına gelmektedir. Ayrıca, fazla miktarda B vitamini içeren besin takviyelerinin ve laksatif kullanımıyla da idrar koyu sarı renk alır.

Kırmızı ya da pembe idrar rengi, ilk bakışta çok korkutucu görülebilir. Fakat, her zaman böyle olmayabilir. Böğürtlen ya da pancar gibi kırmızı renkli besinlerin çok fazla tüketilmesi de idrarın rengini kırmızı veya pembe yapabilir. Antibiyotik ilaç kullanımı da idrar rengini kırmızı tonlarda yapabilir. Fakat bu kırmızılığın, önemli sebepleri de olabilir. İdrara kan karışması, bu sebeplerden olabilir. İdrarda görülen kan, prostat, tümör ya da idrar yolu enfeksiyonunun belirtisi olabilir. Böbreklerde kist veya taş oluşumunda da idrar rengi kırmızı tonlarda olabilir.

Aşırı sıvı tüketildiği zaman, idrar çok açık renk olur. Aynı zamanda açık renk, karaciğer sirozu ve hepatit gibi bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Açık idrarrengi, hamilelik sırasında da gözlenen bir renk tonudur.

Vücudun susuz kalması, idrar rengini turuncu renge getirebilir. Ayrıca kemoterapide kullanılan bazı ilaçlar, warfarin ve havuç suyunun fazla tüketimi de idrar rengini turuncu olmasında etkilidir.

İdrar, koyu mor rengi de alabilir. Bu durum, porfiri denilen bir hastalığın belirtisi olabilir. Porfiri; cildi veya sinir sistemini etkileyen, nadir rastlanan bir hastalıktır.

Hastalıkların teşhisini koymakta, sadece idrar renklerine güvenemeyiz. Teşhise giden yolda, önemli bir aşamadır. Fakat son tanı, laboratuvar testleriyle konacaktır.
" } ] }