{ "title": "Renk Körlüğü", "image": "https://www.renk.gen.tr/images/renk-korlugu(1).jpg", "date": "20.01.2024 14:52:07", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Renk Körlüğü

Renk körlüğü ile ilgili bilgiler paylaşmadan önce, birçok kişi renk körü olduğu bilmeden yaşamaktadır. Renk körlüğünün tanımını vermeden önce, görme işleminin ne kadar değerli bir nimet olduğunu ifade etmek son derece önem teşkil eder. Renk körlüğünü şöyle anlatabiliriz:

Renk körlüğü, gözün görme merkezinde pigment denen elementin bulunmaması halinde ya da bulunması gereken miktarın altında olması halinde meydana gelen görme bozukluğudur. Bu eksiklik nedeni ile göz çeşitli renkleri algılayamaz hale gelir. Yeşil, mavi, kırmızı gibi renkleri ayırt edemez durumda olur. Eğer renk körü olan kişi erkek ise çocuğu da renk körü olma olasılığı yüksektir. Yani taşıyıcı bir durumda olurlar.

Renk körü olmanın sıkıntıları çoktur. Örneğin; kişi renk körü ise ehliyet alması imkânsızdır. Çünkü öncelikle sağlık muayenesinden geçerken ilk olarak renk körlüğü var mı ona bakılır. Şayet varsa rapor edilir, ehliyet almasının sakıncalı olduğu için, ehliyet raporu olumsuz olur.

Renk körlüğü yalnız insanlarda olmaz. Balıklarda, bazı sürüngenlerde, kelebeklerde, bazı kuşlarda, arılarda renk körlüğü görülür. Gözde ağ tabakasında bulunan hücreler, rengi algılamayı sağlayarak, gözün rengi ayırmasını sağlar. Ağda bulunan hücreler sayesinde bazı renklerin dalgalarını algılar. Bu hücre zarar görürse veya yoksa renk körlüğü olur.

Renk Körlüğünün Çeşitleri

Mavi renge duyarlı koninin hücresi yoksa veya zarar görmüşse, mavi renk körlüğü vardır. Eğer kırmızı renge duyarlı hücre yoksa veya zarar görmüş ise kırmızı renk körlüğü vardır. Kişi de yeşil rengi belirleyen koni hücresinin olmaması halinde veya zarar görmesi halinde bu hücre yeşil rengi algılayamaz, yeşil renk körlüğü olur. Bir de bu üç renge duyarlı koni hücreleri yok ise bu kişi yalnızca beyaz ve siyah rengi görür. Böyle kişiler tam renk körü olarak teşhis edilir. Bu durumda renk görme bozukluğu ile tanımlanır.

Renk körlüğü genetik bir bozukluk olarak saptanır. Renk körlüğü aşamasına göre belirlenir. Hem doğuştan renk körü olan veya iris eksikliği ile olan eksiklik sebebiyle olan göreme bozukluklar vardır. Bu kişiler olan renkleri algılayamaz, ancak etrafında o kişinin rengi algılayamadığını anladıklarında belli olur.

Renk körlüğü çeşitli tanılarla teşhis edilir. Bu teşhiste hangi rengi görmediğini belirlemek son derece önemlidir. Çünkü ona göre yaşama şekil verir.

Renk Körlüğü Testleri

Psödoizo Kromatik Plakalar

Bu testle beraber kişiye karışık renkler içinde olan sayılar gösterilerek yapılan bir yöntemdir.

Nagelin anomaloskopu

Bu bölümde kişiye karışık renkler içinde çeşitli dairesel şekiller yardımıyla yapılan testtir. Renk körlüğü varsa bu test sayesinde Renk körlüğü kesinleşir. Ayrıca derecesi de saptanır. Mesela kırmızı renkle alakalı bozukluk bu sayede kesinlik kazanır. Bazı mesleklere işe girmeden önce bu testi yapmak zorunludur.

Farnworth renkli nokta prosedürü

Bu test mavi renk körlüğünü saptamak için uygulanır. Değişik renkli taşlar ile yapılır.
" } ] }