{ "title": "Ten Rengi", "image": "https://www.renk.gen.tr/images/ten-rengi.jpg", "date": "20.01.2024 14:33:37", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Ten rengi, Ten, cilt, deri canlıların bedenini saran organımızdır, kimi ten 1 mm. Kalınlığında olurken, kimi tenler 3 mm. Kadar kalın olabilmektedir. Tenimize rengini veren vücudumuzda hücre içinde bulunan melanin pigmentidir. Melanin, deride, göz zarlarında, beyinde ve saçlarda bulunur, bu nedenle ten rengi ile saç ve göz rengi birbirine uyumluluk gösterir, örneğin beyaz tenli insanların gözleri mavi, saçları sarı olurken, siyahi insanların gözleri ve saçları siyah olmaktadır.

Ten rengimizi oluşturan melanin pigmenti nasıl faaliyet gösterir?

Melanin Güneş ışığının arması ile daha fazla salgılanır, bu nedenle Güneş'in yoğun ve dik geldiği Ekvator ve kuzey Afrika bölgesinde insanların renkleri bronzdan siyaha doğru artan oranda değişiklik gösterir. Melaninin bu bölgelerde daha fazla salgılanması UV ışınlarına karşı olan savunma mekanizması görevi görmesindendir. İnsan tenine renk veren melanin pigmenti derinin birinci ve ikinci katmanında bulunur, aşağı katmanların renkle ilgisi yoktur. Ten renginin değişiminden genlerimiz sorumludur, bu değişim gen birikimleri sonucu uzun yıllar alabilmektedir.

Melanin vücutta trozin amino asidinin yükselmesi ile değerleri değişerek ten renginin değişmesine neden olur. Melanin rengi koyudur, üç çeşit melanin vardır, bunlar ömelanin, feomelanin ve eritromelanin'dir. Saçların kahverengi ve siyah olmasını ömelanin ve feomelanin saç rengini belirleyen pigmentlerdir, ömelanin kahverengi ve siyah saç tipleri için baskın olurken, feomelanin pigmenti, açık sarı, kırmızı, kızıl saç renginin oluşumunda etkilidir. Ayrıca ömelanin işlevi ten'in morötesi ışınlardan gelebilecek zararı minimum seviyeye indirmektir.

İki tip ömelanin bulunur
Bilinen üç tip feomelanin bulunur
Yaşanılan coğrafyanın ten rengine etkisi

Ten rengi iki katmandan oluşur, coğrafi farklılıklar ile de değişiklik gösterir, dağlık yeşillik bir alanda yaşayan insanların ten renkleri alt kat beyaz olurken en dış katman kumral olmaktadır. Düz ova ve olan bölgelerde rüzgârın fazla oluşu cildi kurutarak bir ve ikinci katman cilt dokusunun kumrala dönüşmesine neden olmuştur. Mevsimsel değişimlerin insan yaşamına en uygun olduğu bölgelerdeki insanların cilt rengi parlak beyaz, göz rengi canlı siyah olmaktadır. Pigmentlerin insan vücudunda değişik oranlar da olması ten renginin her insan için aynı olmasına neden olmaktadır, siyah, beyaz ya da kızıl ten renklerinde bile çok az da olsa farklılıklar bulunur. Ten rengi ile saç ve göz renginin de değişmesi melanin yoğunluklarının saç ve göz de yoğun olmasındandır.
" } ] }