{ "title": "Ten Renkleri", "image": "https://www.renk.gen.tr/images/Ten-Renkleri-93.jpg", "date": "19.01.2024 02:19:27", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Ten Renkleri, Normal şartlar altında bakıldığında kişilere ait 4 farklı ten rengi bulunmaktadır. Beyaz, buğday, bronz ve esmer. Ama Ten renkleri için her şey bundan ibaret değil ve bu kadar basit değil. Bu dört ten rengi işin sadece görünen kısmıdır. Bir de bu ana renkler üzerinden ten renginin alt tonları bulunmaktadır. Bu durumda saç rengi seçiminizden, kıyafet rengine, aksesuar rengine kadar aslında her şeyin belirleyicisi alt tonlardır. Alt ten rengi tonunuzu bilmez ve doğru kullanamazsanız ne yaparsanız yapın çok da iç açıcı sonuçlar elde edemezsiniz.

Farklı ten renkleri nasıl oluşur?

Kişinin ten rengi tamamen vücudunun salgıladığı melanin miktarına bağlıdır. Ten rengi insanın yaşadığı coğrafya ve genetiği ile alakalı bir durumdur. Melanin cildin daha alt tabakalarında bulunur. Normalde cildimizin en üst tabakası renksiz ve şeffaftır. Ten rengi alttan gelir. Melaninin görevi güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlarından cildi korumaktır sıcak ve güneşli iklimlerde melanin çok daha fazla salgılanır. Ten rengi genlerle alakalı bir durum olduğundan beyaz ten rengi olan birinin Afrika'da yaşamaya başladığını farz edelim. Bu kişi bir anda esmer olmaz. Uzun yıllar Afrika'da yaşadığında ten rengi yavaş yavaş değişim gösterir ve genlerine işler. Her yeni kuşakta ten rengi biraz daha esmerleşmeye başlar. İnsanlarda ten rengi değişikliğinin %10'luk kısmı yaşadığı bölgeye göre, %90'ı ise bölgeler arası oluşur. Ten rengi yaşanılan yerin özelliklerine göre baskılanarak oluşur. Benzer ten renkleri de yöndeşik adaptasyon neticesinde oluşur. Dünyanın meydana geldiği zamandan bu yana, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan insanların yer değiştirmesi ve karışması sonucu değişik ten renkleri meydana gelmiştir. Bir kişide bulunan renk verici melanin, kişinin ne kadar güneş ışını absorbe ettiği ile alakalıdır. Güneş ışınlarına uzun süreli ve direkt olarak maruz kalmak, DNA'da hasara yol açarak, vücudun korunma altına alınması ile renk değişimi oluşur. Ten rengi ile alakalı olarak, iki farklı mekanizma çalışır. Birincisi UVA radyasyonlarının ciltte oksidatif stres yaratması ve melanin sayesinde cildin hızlıca koyulaşmasıdır. İkinci durumda ise melanogenez gecikmeli bir bronzlaşmaya yol açarak güneş ışınlarına maruz kaldıktan sonra, 72 saat gibi bir sürede ten rengindeki kararma gözle görünür hale gelmektedir.

Ten renkleri nasıl belirlenir?

Esmer, beyaz, buğday ten renkleri zaten işin görünen kısmıdır. Bu renkler dışında ise şu yöntemler ile ten renginin alt tonu belirlenir.
Ten renklerine göre saç rengi seçimi ve kıyafet rengi seçimi ve makyaj nasıl olmalıdır?

Ten rengi olarak soğuk alt tona sahip olan insanlar sarı ağırlıklı saç renklerinin çok yakıştığı kişilerdir. Soğuk alt tona sahip kişiler genelde renkli gözlü olurlar. Sıcak alt tona sahip kişilerde koyu saç renkleri daha çok yakışır ve bu kişilerin göz renkleri de genelde koyudur.

Soğuk ten rengine sahip kişiler, kırmızı, vişne çürüğü, fuşya, bordo, yeşil, lacivert, limon sarısı gibi renkleri rahatlıkla tercih edebilirler. Soğuk ten renginde pembe bazlı fondötenler çok güzel durmaktadır. Ayrıca bu ten rengine kırmızı rujda son derece yakışır.

Sıcak ten rengine sahip olanlar ise kıyafet seçiminde fildişi, karamel, kahve, çimen yeşili, gri, bronz, menekşe ve somon gibi renkleri tercih edebilirler. Fondöten olarak bal rengi, krem rengi, bej tonlarından deneyerek kendinize en yakışanı seçmeniz mümkün. Rujlarda ise şeftali ve nüde renkler muhteşem görünmektedir.
" } ] }