{ "title": "Turkuaz Rengi", "image": "https://www.renk.gen.tr/images/turkuaz-rengi.jpg", "date": "19.01.2024 09:17:46", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Turkuaz Rengi; Renk ışığının, gözün retina kısmına değişik biçimlerde ulaşması ile ortaya çıkan algılama çeşididir. Bu algılamayla, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulduktan sonra, yansıması sebebi ile çeşitlilik göstermektedir ki bunlar renk tonu veya renk olarak isimlendirilmektedir.

Tüm dalga boyları hep birlikte aynı anda göze ulaştığında bu beyaz, hiç ışık ulaşmadığı durumlarda ise siyah olarak algılanmaktadır. İnsan gözü 380 nm ile 780 nm arasındaki dalgaboyları ile algılanabilmektedir, bu sebepten elektromanyetik bölümüne görünmektedir ve buna ışık denilmektedir. Renkler için genel olarak kulağımızla duyduğumuz ince ve kalın ses algısı yapılıyor olsa da ses algısının aksine aynı anda gelen ışık dalgaları değişik kanallardan algılanamaz, yani göz frekans analizi yapamadığı için, dolayısıyla aynı anda ince ve kalın sesleri birbirine karıştırmadan duymamıza nazaran gözümüz için bu ses olagı olamadığından, değişik ışık frekanslarının sadece kombinasyon şekli algılanabilmektedir. Bu prensibi açıklamak veya pratik uygulamalarda kullanabilmek için çeşitli renk modelleri geliştirmeleri yapılmıştır.

Çeşitli renk tonları bulunmaktadır. Bunlardan birisi de turkuaz rengidir. Turkuaz, yeşile çalan mavinin açık tonu bir renktir. Turkuaz kelimesi, ülkemizin, Akdeniz sahillerinin renginden esinlenilerek ortaya çıkarılmıştır. Fransızca Türk kelimesinin söylenişinden ötürü türemiştir. Turkuaz ya da diğer adıyla cam mavisi, camgöbeği renginin hafifçe mavi bir tonudur. Rengin isminin turkuaz taşı yani firuzeden geldiğine söylentiler arasındadır. Bütünsel tıp döneminde turkuaz renginin hastaları sakinleştirici yatıştırıcı etkisinden yararlanılmıştır; özellikle panik atak hastaları için faydalı olduğu söylenilmiştir. Daha hafif derecede olmak üzere önemli psikiyatri hastaneleri de turkuaz ve maviyle yeşilin farklı tonlarını hastaları sakinleştirmek üzere duvarları bu renklere boyayarak kullanmaktadır. Osmanlı döneminde, İznik çinilerinin en gözde rengi turkuaz olmuştur. Pek çok cami bu renkte yapılmış ve çinilerle bezenmiştir. İngiliz argosuna göre Turkuaz deyimi karayip sularına işaret etmektedir, sığ oldukları için gün ışığında bu rengi almaktadır. Ayrıca bu renk aralık ayını simgelemektedir.
" } ] }