{ "title": "Zıt Renkler", "image": "https://www.renk.gen.tr/images/Zit-Renkler-26.jpg", "date": "20.01.2024 03:58:35", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Zıt Renkler, Işığın cisimlere çarptıktan sonra gözede bıraktığı etkiye renk denir. Işık bir cisme çarptığında cisim ışığın içindeki altı renkten birisini emer diğerlerini yansıtır. Bizde cismi yansıttığı renkte görürüz. Bu nedenle siyah ve beyaz renk olarak kabul edilmez. Siyah altı rengin hepsini emerken beyaz ise hepsini yansıtır. Renklerin koyuluk açıklıkları da ışıkla ilgilidir. Bu altı renk; Sarı, turuncu, kırmızı, mavi, mor, yeşildir.

Zıt renkler: Fizikçi İsaac Newton ışığı, bir prizmadan geçirerek renkleri ayırmayı başardı. Güneş ışığının önüne bir prizma koyarak gökkuşağındaki görülen yedi rengi bir perdeye yansıtmıştır. Genel görüş, güneş ışığı içinde altı renk olduğunu kabul edilmektedir.

Ana renkler: bu renklerden sarı, mavi ve kırmızı ana renktir. Ana renkler karıştırılarak bulunamaz. Üç ana renk değişik oranlarda birbirine karıştırılarak doğadaki birçok rengi elde edebiliriz.

Ara renkler: Ana renkleri birbirine karıştırarak elde edilen renklerdir. Sarı-mavi =yeşil, sarı-kırmızı=turuncu, mavi-kırmızı=mor elde edilirler. Mor rengi bulmak için mavi ve kırmızı eşit oranda karıştırılmalıdır. Kırmızısı çok olursa erguvan, mavisi çok olursa lacivert bulunur.

Doğadaki zıt renkler: Bir esas rengin zıt rengi, o esas rengin dışında kalan iki esas rengin karışımı ile elde edilen birinci derece yardımcı renktir. Başka bir değişle renk çemberinde bir esas rengin tam karşısında olan yardımcı renk o esas rengin zıt rengidir.

Zıt renkler nelerdir?
Bir de renklerde soğuk, sıcak zıtlığı vardır. Bu zıtlık da resimlere ayrı bir güzellik katar. Soğuk renklerin içinde sıcak bir renk ya da tersi durumda resim daha bir canlılık kazanır. Soğuk renkler; mavi-sarı-yeşil, sıcak renkler; sarı-kırmızı-turuncudur.

Zıt renkler (Kontrast) renkler birbirlerini bütünlerler, yan yana kullanıldıklarında birbirlerini değerlendirerek canlılık katarlar. Bunun doğada da fazlaca örnekleri vardır. Yeşil yaprakların arasında kırmızı güller, yeşil ağaçlar arasında kırmızı çatılı bir ev, güneş batarken mavinin içinde turuncu güneş gibi. Zıt renklerden birisi ötekine karıştırılırsa karıştığı rengin parlaklığını kırar, matlaştırır.

Zıt renklerin uyumu: Birbirine zıt renklerle kurulan uyumla, resim çalışmalarında daima benzerlikler ve simetri bozulur. Burada da zıt renklerden birisi diğerinden daha çok kullanılır. Zıt renkleri yumuşatmak için aralarına ortak renklerden birisi alınarak uygun bir armoniye geçilmiş olur.

Sıcak renkler; hareket, canlılık ve taşkınlık verir. Gereğinden çok kullanıldıklarında yanık tesir yapar. Soğuk renkler; olgunluk, sükunet, sessizlik etkisi yaparlar. Kırmızı öteki renklere göre daha yakın, maviyse olduğundan uzaktaymış gibi görünür. Bunun sebebi renklerin göz merceğinden geçerken değişik biçimde kırılmalarıdır. Mor ve sarı normal uzaklığında görünür.

Renklerin birbirine uyması ve gözde güzel bir etki bırakmasına renk uyumu denmektedir. Renklerin değişik şekillerde yan yana gelmesi değişik armoniler meydana getirir. Bu düzenlemeler günlük hayatta da karşımıza çıkar; giyinirken, evimizi boyarken, bir dekor hazırlarken. Üç değişik renk uyumu vardır.
" } ] }